Паровозик бібліотечних зірочок

_

_

пʼятницю, 17 травня 2013 р.

Організація дозвілля дітей





Серія
«У бібліотечний 
портфель»



ОРГАНІЗАЦІЯ  ДОЗВІЛЛЯ ДІТЕЙ




Методичні рекомендації, поради
Випуск 2



Великий Березний

2013

ББК – 78.39
У - 11

Сучасна бібліотека є багатогранною. Вона повинна створювати для населення максимально комфортне середовище, бути відкритою для всіх тих, кому потрібна книга. Тому, так важливо сьогодні не обмежуватись традиційними формами роботи, а шукати нові шляхи популяризації бібліотечних ресурсів. Тільки завдяки постійному пошуку бібліотека не загубить свого іміджу, а завжди буде залишатися втіленням нового, незнаного і креативного.

Укладачі:  М.Ю.Ганусин, Є.С.Кувік
Відповідальна за випуск: М.Ю. Ганусин



© Великоберезнянська районна
бібліотека для дітей


ОРГАНІЗАЦІЯ ДОЗВІЛЛЯ ДІТЕЙ
Завдання урізноманітнити форми організації дозвілля дітей в бібліотеці співпадає з бажанням самих читачів, “…адже різноманітність використаних форм, їх новизна, незвичність викликають у дітей бажання виявити свою особистість, знання, начитаність, кмітливість, фантазію, розкрити творчі нахили і здібності ” , - пише науковець Т.О.Долбенко.
Керуючись маркетинговою концепцією, бібліотеки формують стратегію бібліотечного обслуговування користувачів для забезпечення сучасного рівня бібліотечних послуг. Оновлюються і модифікуються традиційні форми бібліотечної роботи, здійснюється пошук інноваційних форм, серед яких:
• літературне лото – змагання для знавців літератури. Завдання для гравців пишуть на невеликих картках. Це – тексти з літературних творів. За змістом гравці мають визначити, з якої книги ці рядки і хто їх автор. Назвавши автора та назву твору, гравець знаходить книгу на книжковій виставці, спеціально організованій для гри. На виставці представлено твори, уривки з яких склали текст завдань, а також і ті книги, що не мають відношення до гри. Кількість карток із завданнями дорівнює кількості гравців в обох командах. Кожному гравцеві дається одне завдання. Крім цього, необхідно підготувати два ігрових поля. Кількість кліток на ігрових полях відповідає кількості завдань на картках, призначених для кожної команди. Гравці по черзі вибирають собі картки із завданнями, зачитують вголос і повідомляють через хвилину свій варіант відповіді та демонструють відповідний експонат книжкової виставки. Якщо вона, на думку журі, правильна, гравець заштриховує маркером одну клітину свого «ігрового поля». Виграє та команда, яка першою заштрихує всі клітинки або на рахунку якої заштрихованих клітинок.

• літературний диліжанс
 – проводиться у вигляді подорожі за творами окремого автора або групи авторів. В оформленні використовуються: квитки, фішки, сигнальні знаки, намальована на аркуші ватману карта «шляху» з умовними зупинками. Платою за проїзд є відповіді читачів на літературні загадки. Всім, хто правильно відповість, видаються проїзні квитки, в яких вказано кінцевий пункт подорожі. Кількість загадок відповідає кількості учасників гри. Кожного разу ведучий оголошує зупинки, і ті «пасажири», які «їдуть» до цієї станції, починають змагання – хто першим піднімає сигнальний знак, той і відповідає на запитання. За правильну відповідь гравці отримують фішки. Володар найбільшої кількості фішок нагороджується призом.

• хронологічна гра «Хроноскоп» - допоможе читачам у вивченні дат, історичних подій, наукових звершень. Цей захід має змагальний характер і проводиться з метою поглиблення у читачів знань, їх орієнтування у різних подіях, явищах. Бібліотекар розподіляє читачів на дві команди. Гравцям належить визначити хронологічну послідовність названих явищ у кожній групі запропонованих питань. Наприклад, учасникам необхідно визначити у якій хронологічній послідовності написані книги українських письменників: «Кобзар»Т. Шевченка, «Енеїда» І. Котляревського, «Fatamorgana» М. Коцюбинського. Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал. Якщо будуть названі дати, бали подвоюються.

• інформ-коктейль
 – у даному випадку значення слова «коктейль» використовується як поєднання в собі різного, різнорідного. Захід, на якому поєднується повний комплекс соціально-значущої інформації: правової, ділової, екологічної, краєзнавчої та ін;

 хобі - інформ – інформація про яке-небудь захоплення, улюблене заняття на дозвіллі. На такому заході необхідно організувати книжкову виставку - хобі. Поруч із книгами, що рекомендуються, експонуються предмети, виготовлені за порадами, рецептами, кресленнями, викройками з цих книг, а також предмети праці, за допомогою яких виготовлені ці вироби;

• прес-калейдоскоп - комплексна форма, що включає в себе кілька заходів (виставку, інтерв’ю, диспут, вікторину чи конкурс, прес-конференцію чи бесіду за круглим столом і т.п.) об’єднаних єдиною метою, тематичним спрямуванням, предметом розгляду, колом учасників. Основою «прес-калейдоскопу» виступають періодичні видання, публікації, вміщені на їх сторінках;
Креативність залежить від багатьох факторів: досвіду, знань, таланту, інтуїції, спроможності мислити по-новому і втілювати ці ідеї в життя. Також до нетрадиційних форм відносяться: турнір ерудитів, театр книги, книжковий аукціон, ерудит-лото, літературний колаж, літературно-художній вернісаж, читацькі олімпіади та ін.
• прес-марафон – учасники за алфавітом називають журнал чи газету. За ким залишається останнє слово, той і одержує жетон. Гравці переходять до наступної букви.

прес-мозаїка – трьом гравцям видаються конверти з отриманими буквами, з яких потрібно скласти назви журналів і газет. Назви підбираються так, щоб у кожній назві були однакові букви.
Також до нетрадиційних форм відносяться: турнір ерудитів, театр книги, книжковий аукціон, ерудит-лото, літературний колаж, літературно-художній вернісаж, читацькі олімпіади та ін.

Турнір ерудитів – командна ігрова форма, яка сприяє закріпленню отриманих читачами знань та вмінь.
      Бібліотекарі спільно з учасниками визначають тему турніру, яка може бути з будь-якої галузі: на знання історії рідного краю, художньої літератури, правил етикету і т.д. Під час підготовки турніру шляхом бесід, оглядів літератури, організації книжкових виставок необхідно познайомити учасників з книгами, журналами, газетними публікаціями, що висвітлюють обрану тему.
      Для оцінки відповідей команд створюється журі, яке повинно оцінювати швидкість та якість виконання завдань, повноту відповідей на запитання, грамотність та оригінальність домашнього завдання. Приміщення, в якому буде проходити турнір, необхідно оформити виставками літератури, плакатами, гумористичними малюнками з  теми турніру, а також необхідно передбачити музичне оформлення заходу.
 Для всіх категорій користувачів рекомендуємо організувати бібліотечний уїк-енд — відпочинок у бібліотеці. Це комплексний захід, для підготовки якого необхідно створити робочу групу, куди ввійдуть працівники бібліотеки, представники організацій, спільно з якими буде проводитися захід, читацький актив.
 До програми уїк-енду можуть входити: зустрічі-бесіди з людьми різних професій; різноманітні літературні конкурси, ігри, вікторини; огляди літератури; бесіди-рекомендації; обговорення телепередач та цікавих книг; виставки літератури та виробів декоративно-прикладного мистецтв, екскурсії; засідання бібліотечних клубів. У програму дня добре було б включити такий захід, як фотографування на пам’ять.
      Своєрідною формою відпочинку в бібліотеці є коктейль-презентація. Це масовий захід, організований для широкого кола читачів, який проходить в урочистій обстановці за бокалом коктейлю, соку і має на меті ознайомити присутніх з масовими заходами, запланованими на наступний рік, привернути до них належну увагу. При підготовці слід подбати про рекламу, адресувати запрошення спонсорам бібліотеки, ЗМІ.
      Звичайно, це лише частина різноманітних форм  масової роботи з користувачами-дітьми. Кожен фахівець обирає для себе найкраще, те, що можна організувати в умовах кожної конкретної бібліотеки. Бажано не зупинятися на досягнутому і постійно поповнювати скарбничку форм роботи з книгою, з юними користувачами, поєднуючи традиційні та інноваційні методи.
Кожна бібліотека має свою особливість.
Проте завжди, як казали давні греки – це місце, де розум і душа черпають свої сили в старих чи нових ідеях.
є вміння володіти інформацією й орієнтуватися на людей, яким ця інформація потрібна. 
І все це в першу чергу залежить від бібліотекарів, їхнього професіоналізму, креативності.
Інноваційні перетворення стосуються усіх без винятку напрямів бібліотечної діяльності.



Методичні рекомендації, поради


Серія «У бібліотечний портфель»


Випуск 2
Організація дозвілля дітей


Укладачі:
М.Ю. Ганусин, Є.Сл. Кувік


Відповідальна за випуск
М.Ю. Ганусин

Організація дозвілля дітей: метод. реком., поради / ЦДБ; М.Ю. Ганусин, Є.Сл. Кувік. – Великий Березний, 2013. – 7 с. – (У бібліотечний порфель; вип. 2).

Немає коментарів:

Дописати коментар