Паровозик бібліотечних зірочок

_

_

вівторок, 19 лютого 2013 р.

Інноваційні «фішки» бібліотек – вільний доступ і зонування





Серія
«У бібліотечний портфель»


Інноваційні «фішки» бібліотек –
вільний доступ і зонування



Методичні рекомендації, поради
Випуск 1


Великий Березний

2013


ББК – 78.39
У - 11

Даний випуск пропонує методичні рекомендації та поради, що до організації вільного доступу та оформлення інформаційної зони в бібліотеках.



Укладачі:  М.Ю.Ганусин, Є.С.Кувік
Відповідальна за випуск: М.Ю. Ганусин

© Великоберезнянська районна
 бібліотека для дітей


Інноваційні «фішки» бібліотек – 
вільний доступ і зонування
Інформаційна зона обов’язкова складова публічної бібліотеки. Це можливість зробити бібліотеку «видимою» для читачів розказати про себе; про послуги, які вона надає; розмістити подяки спонсорам та помічникам бібліотеки. Тут розміщується також і місцева інформація – заходи, місця відпочинку та спортивних занять, реклама найближчих закладів, соціальних центрів і громадських організацій, з якими бібліотека співпрацює або тих які можуть бути цікавими і корисними користувачам бібліотеки, тощо.
Сьогодні бібліотеки неможливо уявити без сучасного
інформаційного простору, який створюється, наприклад,  за допомогою плакатів і дайджестів:«Як вибрати книгу», «Клуб «Веселих Пізнайок і допитливих Чомучок», «Книга скликає друзів», «Бережіть книгу», «Вільний час: батьки і діти», «Читайте самі, та цікавіше – з нами», «Краща книга року».
Бібліотеку умовно можна розділити на зони:
- інформаційна зона (куточок). Тут можна дізнатися про послуги бібліотеки, її заходи, одержати відомості щодо освітніх закладів у вашій місцевості, гуртків та клубів, адрес юридичних та соціальних служб, інші дані, котрі стосуються життя сім’ї, батьків, дітей. Такий стенд чи куточок може називатись
-„Азбука для батьків”,
 -„Разом із сім’єю та задля сім’ї”,
 -„Інформаційне бюро для батьків”.
Тут також буде доречно розміщати матеріали для батьків, що допоможуть їм призвичаїти дитину до читання, оформити інформ-досьє різноманітної тематики: 
- „Твої права дитино”
 - „Читаймо разом з пелюшок”
 - „Я народився, я росту...”
 - „Ваша дитина йде до школи”
 - „Поки лихо не постукало у двері”
 - зона спілкування. У цій зоні читачам має надаватися можливість для вільного ведення розмов, дискусій. Це має бути кімната, де дітлахам розповідатимуть казки, дорослі спілкуватимуться з ними, обговорювати їхні улюблені книги, знайомити з новими надходженнями, стимулюючи любов до читання. Для тих у кого маленькі приміщення, рішенням може бути відгороджений напіввідкритий простір на абонементі. Те, що відбувається, привертатиме увагу інших користувачів, що сприятиме збільшенню учасників заходу.
– рекреаційна зона – це місце психологічного розвантаження для читачів. Тут бажано створити всі умови для відпочинку, розмістивши акваріум, декоративні рослини, тощо.
 Якщо до бібліотеки приходять батьки разом з дітьми дошкільного віку, бажано облаштувати в цій зоні особливо затишне місце для малят, створити умови для гри: іграшки, оригінальні книги, які розраховані на вік малюка.
З цією метою організовуються зони релаксації, які можуть бути по-різному оформлені, але у відповідності до виконуваних функцій. Для одних людей найкращий спосіб релаксації – це побути наодинці, усамітнитися. Для інших – поспілкуватись з іншими людьми. Тому, у першу чергу, має змінитись інтер'єр бібліотеки, облаштований таким чином, щоб приваблюв, запрошував, допомагав зосередитися і у той же час викликав почуття захищеності і спокою. Звичайно, все залежить від можливостей та ідей бібліотекарів.
Якщо це зона релаксації в дитячій бібліотеці, то відповідним має бути її наповнення та функціональне значення. При цьому варто враховувати психологічні особливості дитини, яка інтуїтивно бажає захищеності, шукаючи при цьому відлюдний куточок, Тут, у відносно невеликому за обсягом приміщенні, яке легше освоїти і підкорити, дитина більш комфортно почувається.

Методичні рекомендації, поради


Серія «У бібліотечний портфель»


Випуск 1
Інноваційні «фішки» бібліотек –
Вільний доступ і зонування



Укладачі:
М.Ю. Ганусин, Є.Сл. Кувік


Відповідальна за випуск
М.Ю. Ганусин

Інноваційні «фішки» бібліотек – вільний доступ і зонування: метод. реком., поради / ЦДБ; М.Ю. Ганусин, Є.Сл. Кувік. – Великий Березний, 2013. – 7 с. – (У бібліотечний порфель; вип. 1).

Немає коментарів:

Дописати коментар