Паровозик бібліотечних зірочок

_

_

четвер, 4 вересня 2014 р.

Все про рідний край узнаєш, коли в бібліотеку завітаєш




Дні краєзнавства



«Все про рідний край узнаєш,
коли в бібліотеку завітаєш»


Смт. Великий Березний
2014 рік



          Вивчаймо друзі з юних літ
Обряди, звичаї та мову.
Це – наш чудовий дивосвіт.
Це – роду нашого основа.
Ігор Тарасенко


           Останнім часом ми стаємо свідками відродження краєзнавства. Це пов’язано з підйомом національної самосвідомості, визнанням авторитета загальнолюдських цінностей, підвищенням інтересу до історії малої батьківщини людей різних переконань , професій , захоплень. Завдання виховання любові до свого краю , пізнання його історії та культури традиційно ставлять перед собою бібліотеки.
Бібліотечне краєзнавство як складова частина загального краєзнавства має за мету виявити, зібрати, зберегти та надати в користування всі матеріали, пов’язані за змістом із певною місцевістю, яка є рідним краєм для її населення. Бібліотеки є тими закладами, які допомагають краще сформувати та розвинути в кожній людині відчуття громадянськості та обов’язку перед малою батьківщиною, відкрити її духовний потенціал.
Краєзнавча робота - одна із благодатних сфер діяльності нашої дитячої  бібліотеки, яка робить її важливим центром життя, дає можливість найповніше розкривати та використовувати свої можливості. Адже не знаючи минулого свого краю, не можеш стати освіченою людиною, патріотом своєї Батьківщини.
Традицією стало проведення Днів краєзнавства. Захоплюючим для юних читачів став День краєзнавства «Куди б мене дорога не вела, думки мої з рідною землею».Розпочався він з перегляду виставки – вікторини «Про рідний край, запитай у книги».
З читачами старшого шкільного віку відбувся інформ – коктейль «Сторінки історії розповідають…», де присутні більш детально ознайомились про історію заснування парку, пам’ятника Тарасу Шевченку та братської могили воїнам – визволителям. Діти розповідали легенди про наше селище.
У народознавчому музеї ЗОШ  І-ІІІ ст. проведено краєзнавчий диліжанс «Українські вишиванки – наче райдуги світанки». Розпочали свято читачі молодшого шкільного віку Іван Крайниковець, Андрій Рац, Анастасія Добржанська  міні – виставою про Україну.
На святі наголошувалось, що читання – це велика радість, можливість пізнання світу, потужне джерело національного і патріотичного виховання. І всі ми повинні виховувати дітей шанобливе ставлення до українських національних обрядів і традицій.
З всіма присутніми пройшла літературна вікторина «Ім’я Шевченка стукає в серця» присвячена 200 - річчю від дня народження Тараса Шевченка.
Звичаєво – обрядові традиції – самобутнє національне обличчя народу, його нетлінний скарб, що передається у спадок із покоління в покоління.
У районній бібліотеці для дітей відбувся урок краєзнавства «Земля рідна, ти одна, як доля. Метою даного заходу є виховування у юних читачів естетичних  смаків, почуття поваги до свого народу, своєї країни, її бувальщини.
            Роль дівчинки – України виконувала  найкраща читачка дитячої бібліотеки Іванна Цуга.
Чудово декламували вірші про народні символи України учні 5 класу ЗОШ І-ІІІ ст. Щира вдячність класному керівнику Валентині Сарваш за допомогу в організації заходу.
           На святкову зустріч було також запрошено учнів з  школи – інтернату, класний керівник Оксана Цибик. Вихованці також показали свої творчі здібності.
       Наша свята земля, рідна хата, солов’їна мова, невмируща пісня, хліб, український рушник, і все, про що ми говорили, - є нашою Батьківщиною, яка зветься Україною. Тож любімо, шануймо, бережімо її та будьмо гідними синами та доньками.

Немає коментарів:

Дописати коментар