Паровозик бібліотечних зірочок

_

_

понеділок, 16 грудня 2013 р.

Час натхнення, творчості - пора






Централізована
бібліотечна система



«ЧАС НАТХНЕННЯ,
ТВОРЧОСТІ – ПОРА»




З досвіду роботи бібліотек
Великоберезнянської ЦБС



2013 –
Рік дитячої творчості

З метою сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку, виявлення і підтримки талановитих та обдарованих дітей, організації змістовного дозвілля, вдосконалення виховної роботи та розбудови системи позашкільної освіти  Указом Президента України 2013 рік проголошено Роком дитячої творчості.
Одним із пріоритетних напрямків діяльності районної бібліотеки для дітей та бібліотек – філій  є виявлення обдарованих дітей та підтримка і розвиток їхніх талантів.
Література є найважливішим засобом залучення дітей до загальнолюдських цінностей, адже вона відкриває дитині світ прекрасного, розвиває його естетичні почуття, природні здібності, нахили до творчого мислення. Для того, щоб цей процес був успішним, у районній бібліотеці для дітей працює дитячий клуб «Світлячок», у програмі якого  включені уроки творчості «Прикраси з бісеру - світ твоїх інтересів», творчі діалоги «Веселкові острови дитячої краси», «Ми – маленькі чарівники», майстер – клас по виготовленні великодніх композицій «У великодній кошик».  Ці заходи  викликають у дітей чимало емоцій та не аби яку цікавість.
Особливе місце в роботі книгозбірні з обдарованими дітьми займає виставкова діяльність. Адже тут діти мають змогу продемонструвати свої творчі роботи: вишивки, вироби з бісеру, пластиліну та  соломки,  тощо.
Протягом року у районній бібліотеці для дітей було організовано  виставку творчих робіт «Мої кольорові фантазії». На виставці представлені вироби з бісеру юних читачів бібліотеки Іванни Цуги та  Анастасії Добржанської, творчі вироби Андрія Раца та 3 – Б ЗОШ І-ІІІ ст., малюнки Вероніки Парасич, Наталії Лешко, Христини Кирлик.
В бібліотеці с. Забрідь  діє гурток малювання «Чарівний пензлик». Мета гуртка – розвивати творчі здібності, фантазію, уяву дітей, формувати навички культури, виховувати прагнення до творчості. Для цього з гуртківцями проводяться різні заняття, конкурси на кращий витвір, малюнок «А до нас зима прийшла», «Що я намалюю Миколаю?», «Творять діти свято цвіту – веселкового розмаїту»,  «Природа і фантазія» - виготовлення фігур з пластиліну, «Великодні дзвони» - малювання писанок, виготовлення аплікацій з сухого листя «Завітала в гості осінь», «Сяє бісер із ґерданів, квітнуть барви вишивані» - виготовлення композицій з бісеру. Всі ці вироби знаходяться в дитячому куточку «Іграшкове ательє».
Члени гуртка  Максим Бігар та Юрій Сакулич приймали участь у Всеукраїнському конкурсі «Дитячі історії про найголовніше».
Серед юних талантів бібліотек – філій можна відзначити  вироби з квіллінгу Галини Куклишин (с. Тихий), пластмасового бісеру Ярослави Гапак, квілінгу та бісеру  Вікторії Рапи, Андріани Цуги.  (с. Малий Березний). Та вироби з пластиліну Руслана Налепи
(с. Костринська Розтока).
         Хочеться відмітити , ще одного активного користувача бібліотеки - Цифра Валентина Миколайовича, учня 7 класу Солянської загальноосвітньої  школи.
Його роботи часто прикрашають виставки різних районних і міських мироприємств.

І що дуже важливо, поряд з кожною виставкою вироблених речей завжди знаходиться книга – рідна, цікава, доступна.
Особливу увагу з дітьми було приділено завідувачкою бібліотекою – філією с. Луг. З метою відкриття юних талантів було проведено виставку творчих робіт до Свята осені та виставку «Новорічних сувенірів».
Робота з обдарованими дітьми сприяє підвищенню кількісних та якісних показників діяльності бібліотек, підвищенню їх іміджу, а також підняттю престижу читання серед дітей.
         Взявши на себе функцію інформаційної підтримки юних обдарувань,  бібліотеки району прагнуть , щоб усі користувачі могли творчо розвиватися, утверджуватися як майбутні громадяни України. Адже, як зазначено в Конвенції ООН про права дитини ст. 29 «Кожна дитина має право на розвиток талантів.
          
«Повір – відкрий – присвяти!
Повір у себе, відкрий свій талант
і присвяти його людству»

Світ дитинства – особливий світ. Сприяти інтелектуальному, духовному, фізичному, творчому розвитку дітей є одним із головних завдань бібліотек .

Матеріал підготували – Мар’яна Ганусин,
                                                       Євгенія Кувік.

Немає коментарів:

Дописати коментар